Tryffeln har en distinkt och mycket speciell doft och smak.Det är inte för inte som den har blivit kvinnornas egen motsvarighet till männens ostron som sägs stimulera potensen. I litteratur och historia omnämns tryffeln som kvinnors afrodisiakum, något som passionstörstande kvinnor har bredvid sig på nattduksbordet för att vid behov kunna hyvla en liten skiva och stimuleras av den sensuella doften.
Smaken är nötliknande och syrlig. Även en mycket liten bit tryffel ger genomslag i smaken eftersom den är kraftig och omfångsrik. Smaken kommer från en lättflyktig gas som lätt sprider sig om man förvarar den i kylskåp och ger smak till andra råvaror. Den bör därför förvaras väl förpackad. Fett, ägg och mjölbaserade livsmedel gör sig mycket bra med tryffel. Använd den som krydda och din omelett blir en gourmetmiddag! Observera att tryffeln är känslig för upphettning. Oftast försvinner tryffelsmaken om man hettar upp ett livsmedel för mycket.